Manualer i efterårsdragt. I en digital tid er spørgsmålet, om det hele kan gøres enklere … ?
Den trykte manual – er den nødvendig?
I dag ankommer hvidevarer til forbrugeren med en tommetyk, trykt manual vedlagt. Ofte på mange sprog og med mange detaljer. Hvorvidt manualen gemmes eller kasseres, er op til forbrugeren.
Men har vi egentlig i 2020’erne, brug for en trykt manual? Er det, i lyset af vores klimabekymringer, en bæredygtig måde at sælge på …?
Det spørgsmål har servicechefen i Gram A/S, Allan Lendal, stillet sig.
”Er forbrugeren ikke bedre tjent med at have brugsanvisning og informationer on-line. Oplysninger, som er opdaterede og nemme at gå til?”, spørger han.
”Det er både et miljøspørgsmål – og et spørgsmål om god service”, mener Allan Lendal.
Desuden er det en særlig praktisk udfordring, at producenten skal trykke nye manualer ved den mindste produktændring – eller hvis der opdages fejl i dem.
”En fejl kan jo rettes på ti minutter på nettet”, siger Allan Lendal.
Allan Lendal ser tydelige tegn på, at forbrugerne smider manualerne ud sammen med pap fra emballagen. I Gram alene downloades manualer 7000 gange pr. måned.
Bo Dalsgaard, Dansk Erhverv, vurderer, at en ændring af kravene ikke er realistisk på den korte bane – men ser samme tendens: at flere og flere forbrugere i realiteten er bedre stillet med en oplysning om, at brugsanvisningen findes på nettet.
Det er i dag muligt for forbrugeren at ”slippe for” den trykte brugsanvisning, men så skal det være tydeligt aftalt mellem sælger og køber.
Lovgivningen siger dette om brugsanvisninger og manualer:
Der skal følge en brugsanvisning eller manual med varen, hvis det er nødvendigt.
Du har krav på at få de nødvendige oplysninger om fx brug og vedligehold.
Det kan fx være en vejledning i, hvordan et usamlet møbel skal samles, en brugsanvisning til en mobiltelefon, oplysning om hvilken temperatur en madvare skal opbevares ved eller en vaskeanvisning til et stykke tøj.
Brugsanvisningen skal have et omfang, der gør det muligt for en almindelig forbruger at bruge og udnytte varen. Det kan være alt fra et lille vaskesymbol til en hel håndbog. Brugsanvisningen skal følge med, når du køber varen.
Læs også....
Kan den repareres? 1000 kr. er smertegrænsen for forbrugeren, når det gælder reparation af hvidevarer.
Under parolen ”Transforming with integrity” beskriver De'Longhi intentioner, motiver og mission på tre fokusområder inden for bæredygtighed, hvor virksomheden ønsker at gøre en forskel.
Forbrugerne har ikke bare ret til reparation, men krav på rette reparation. APPLiA udgiver ny bog til professionelle montører.
På APPLiA-dagen udfordrede Steen Hildebrandt branchen med et skarpt fokus på vores fælles ansvar for klodens tilstand.
Hvidvare-nyt var med, da den tyske gigant BSH i foråret inviterede verdenspressen til virtuelt pressemøde. Det kom i høj grad til at handle om vækst og bæredygtighed.
Power udvider snart RePower-konceptet med en stor butiksafdeling for genbrugte varer. Også Elgiganten arbejder på at skabe øget opmærksomhed om en bred vifte af bæredygtige tiltag.
Electrolux spurgte 14.000 unge verden over om deres vurdering af fremtidens bæredygtige livsstil.
Mieles produkter har altid været anerkendt for deres kvalitet og lange holdbarhed.
Elretur investerer i to nye centre, der skal sikre øget genbrug af hvidevarer og elektronik.