I hvidevarebranchen har bæredygtighed længe været et konkurrenceparameter, ikke
mindst takket være energimærkningen. Det er let at formidle budskabet til forbrugerne
om, at ét produkt er mere energirigtigt end et andet.
Men branchen arbejder også med bæredygtighed på en lang række andre områder, og netop innovation inden for bæredygtighed har de seneste år været fremherskende i de mange, nye produkter, der hvert år kommer på markedet.
Autodosering
De seneste år er der kommet flere og flere opvaskemaskiner og vaskemaskiner med autodosering af vaskeog opvaskemiddel. Ikke alene gør det det nemmere forbrugerne, da de ikke behøver at fylde på ved hver enkelt vask eller opvask, det sikrer også, at man kun bruger netop den mængde, der er brug for. Da rigtig mange af os overdoserer mængden af vaskepulver eller bruger tabs til opvasken, så sikrer man på den måde, at der ikke bliver overdoseret.
Dette er til gavn for både pengepungen og miljøet, da der på den måde bliver udledt færre sæberester.
Zonen forlænger holdbarheden
BioFresh, CrispZone, Fresh Zone, 0-zone, hydrofresh, coolbox – kært barn har mange navne. Fælles for dem alle er, at de kan være med til at forlænge holdbarheden af både grøntsager og af kød. Nogle af dem giver blot en lavere temperatur, så stegen kan holde længere. Andre sørger for den rette temperatur, kombineret med høj luftfugtighed, så holdbarheden forlænges betydeligt på grøntsager. Andre sørger for en lavere luftfugtighed, så oste og salamier kan holde længere.
Mange af dem kan desuden justeres efter behov, så skuffen sørger for det helt rigtige klima til de fødevarer, man placerer i den. Derved forbedrer man holdbarheden og stopper potentielt madspild.
Plastfiltre
Når man vasker tøjet, ryger der automatisk en masse små partikler af det, som bliver skyllet ud sammen med spildevandet fra vaskemaskinen. Når man vasker naturlige materialer, er det ikke noget væsentligt problem, da de er biologisk nedbrydelige.
Men når man vasker kunstige stoffer som polyester og elastan, så bidrager man til belastningen af havmiljøet, for her er det mikroplast, der ryger med ud i vandet. Det er er til skade for dyrelivet i havet, da mange fisk vil spise de bittesmå plastpartikler.
Men enkelte producenter er begyndt at arbejde med filtre til mikrofibre, der sørger for, at de små plastpartikler bliver filtreret fra, så de ikke ryger med vandet ud.

af kemikalier.

en pantordning som den danske. Derfor giver det mening, at man genbruger
PET-flaskerne, hvor man kan – for eksempel i vaskemaskiner.
Genbrugsmaterialer i produktionen
I mange lande er brugen af engangsflasker uden pant et alvorligt problem, for de ender ofte i naturen, hvor det tager op mod 500 år for plastikflasker at blive nedbrudt – og som så meget andet plastik i naturen, ender de med at blive til mikroplast.
Men PET-flaskerne er lavet af en fleksibel plasttype, der relativt nemt kan genbruges til andre formål, og her kan man finde eksempler på hvidevareproducenter, der bruger genanvendte PET-flasker til produktion af kar til vaskemaskiner.
Skånsom tøjvask
Det slider på tøjet, når det bliver vasket og tørret. Derfor arbejder mange producenter på at gøre vaskeprocessen mere skånsom, så tøjet kan holde længere, uden at blive slidt eller miste farve, for eksempel med indbyggede blødgøringsanlæg i vaskemaskinerne, der fjerner kalk fra vandet.
Da modebranchen er blandt de mest forurenende industrier i verden, giver det rigtig god mening at sørge for, at man kan bruge tøjet i længere tid.
Smarte køleskabe
De fleste kender situationen, hvor man finder en gammel madrest bagerst i køleskabet, eller når noget glaskonserves ser alt andet end indbydende ud, fordi man har glemt alt om, hvornår det egentlig var, man åbnede det.
Men enkelte køleskabe kan i dag minde én om, at det måske er på tide at få brugt en madvare. Det kræver naturligvis, at man registrerer den, når man sætter den på køl eller åbner glasset, men så kan køleskabet til gengæld også give besked, når den skal bruges.
Når køleskabet har styr på indholdet, så kan et smart køleskab endda komme med forslag til retter med de ingredienser, man har i det – så man også på den måde kan reducere madspild.


Læs også....
2022 blev trods krig og krise næstbedste år nogen sinde for salg af hvidevarer.
Henrik Egede, direktør i APPLiA, skriver om hvad skal der holdes øje med i det kommende år.
I vores accelererende samfund er nærvær blevet en mangelvare, og netop nærvær er fundamentet for – især børns – trivsel. Witt har valgt at investere i det danske firma ’by KlipKlap’, som skaber møbler, der stimulerer børns motoriske udvikling og samtidig indbyder til leg og samvær mellem børn og forældre. Digitale distraktioner, forhastet tempo og […]
Man møder meget sortsyn for tiden, men Black Friday er stadig et vigtigt lyspunkt for salget af hvidevarer og elektronik i Danmark.
"Jeg er målløs! Trods over 30 år i elektronik- og hvidevarebranchen har jeg aldrig oplevet noget, der tilnærmelsesvis matcher vores rekordåbning af POWER i Ishøj."
Thomas Zeihlund, tidligere Too Good To Go, er ny CEO i Whiteaway Group. Han skal tage koncernens vækst "til næste niveau".
Produktet skal holde længe - og så må det godt spare energi. Forbrugerne prioriterer dette - og vil have en at tale personligt med ved køb.
De fleste kender i dag til smart-funktionalitet - og de færreste er villige til at betale ekstra for det.
Trods inflation, energikrise og rekordlav forbrugertillid er både Elgiganten og Power klar til at åbne nye butikker.
Electrolux meddeler nu, at "Ruslands invasion af Ukraine har gjort det umuligt for selskabet at fortsætte sin forretning i landet".