Elretur investerer i to nye centre, der skal sikre øget genbrug af hvidevarer og elektronik.
Elreturs nye FtG-initiativ (Forberedelse til Genbrug) er gode nyheder for Danmarks cirkulære økonomi. Producenterne tager klimastafetten i hånden og sikrer forlænget liv til borgernes hvidevarer og elektronik.
Indenfor et par år vil danskerne have optimale muligheder for genbrug af hvidevarer og elektronik.
Genbrug og lang levetid for produkterne er vigtigt. Genbrug er den livsforlængende kur for mange af de hvidevarer og den elektronik, som danskerne i dag kører til genbrugspladsen.
Derfor er jeg glad for, at Elretur nu kan præsentere en strategi for FtG med to såkaldte First Treatment-anlæg – et i Øst- og et i Vestdanmark.
Anlæggene vil, når de er etableret næste år, være de første i Danmark med det formål systematisk at sende elektronikaffald tilbage til et nyt liv forbrugerne efter en lettere reparation.
Ikke alle produkter er egnede til genbrug. Men når det kan lade sig gøre at give mange vaskemaskine eller TV-skærme et nyt liv – i sommerhuset, hos den unge, der flytter hjemmefra eller i foreningen. Når det sker, er der en betydelig klimagevinst i at fikse det, der ellers var blevet kastet bort.
Håndteringen af brugt elektronik er ifølge den europæiske lovgivning producenternes ansvar – og det er super-positivt, at producenterne nu tager initiativ til øget genbrug i en ramme, der er organiseret og tryg for forbrugerne.
.
Hvor er så startstregen? Ifølge Dansk Producentansvar indsamles i Danmark årligt 24.500 tons hårde hvidevarer til skrot. Heraf bliver beskedne 430 tons genbrugt med få reparationer. Vi forventer, at dette inden for en kort årrække måske kan syvdobles til 3000 tons, når produkterne nu kan samles ét sted – på de nye FtG-anlæg.
Modsat genanvendelse vil man med genbrug kunne sende produktet tilbage til forbrugeren i samme form og til samme funktion og brug. Produktet får på godt dansk længere liv – efter et professionelt eftersyn. Deraf navnet ”First Treatment”, da produkterne kun skal ind til én kort vurdering og eventuel reparation. Med FtG centrene vil Danmark fortsat være i det europæiske førerfelt, når det kommer til et velfungerende affaldssystem for elektronik.
De nye First Treatment-anlæg er det første skridt i en ny æra i håndteringen af elektronik i Danmark, hvor der siden producentansvarets indførelse i 2005 er satset med optimering af genbrug af komponenter og råmaterialer ved skrotning.
Genbrug bliver den ny linje – og den er vigtig, fordi den viser respekt for de værdier, der er i vores produkter.
Producenterne, samlet i såkaldte kollektive ordninger, viser med investeringen, at bæredygtighed er konkret og angår os alle. Vi er i et offentligt-privat samarbejde, hvor kommunerne har ansvar for at indsamle og producenterne individuelt eller gennem såkaldte kollektive ordninger har ansvar for at behandle det, der samles ind.
El-returs investeringer viser nye veje – og vi er overbevist om, at politikerne inden længe kan se og vil støtte visionen i dette. Det er konkret dansk klimapolitik anno 2021 – med positive effekter mange år frem i tiden.
Vi har i dag fornuftige gennemsnitslevetider for fx hvidevarer. De står som regel mere end 10 år hos forbrugerne, så det er på dette område ikke tale om en køb- og smid væk-kultur. I første omgang er vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tørretumblere nok de mest oplagte genbrugs-produkter, men der er principielt ingen grænser for genbrugs-mulighederne inden for elektronik, så længe lovgivningen følges og forbrugerrettighederne, fx to års reklamationsret, følger med.
Etableringen af FtG-centrene er en milepæl i den danske klimapolitik på elektronik-området – et ny start på samme måde som etableringen af producentansvaret i 2005 var det.
Indlæg bragt i Dagbladet Børsen 19. august 2021.
elreturLæs også....
Kan den repareres? 1000 kr. er smertegrænsen for forbrugeren, når det gælder reparation af hvidevarer.
Under parolen ”Transforming with integrity” beskriver De'Longhi intentioner, motiver og mission på tre fokusområder inden for bæredygtighed, hvor virksomheden ønsker at gøre en forskel.
Forbrugerne har ikke bare ret til reparation, men krav på rette reparation. APPLiA udgiver ny bog til professionelle montører.
På APPLiA-dagen udfordrede Steen Hildebrandt branchen med et skarpt fokus på vores fælles ansvar for klodens tilstand.
Hvidvare-nyt var med, da den tyske gigant BSH i foråret inviterede verdenspressen til virtuelt pressemøde. Det kom i høj grad til at handle om vækst og bæredygtighed.
Power udvider snart RePower-konceptet med en stor butiksafdeling for genbrugte varer. Også Elgiganten arbejder på at skabe øget opmærksomhed om en bred vifte af bæredygtige tiltag.
Electrolux spurgte 14.000 unge verden over om deres vurdering af fremtidens bæredygtige livsstil.
Mieles produkter har altid været anerkendt for deres kvalitet og lange holdbarhed.
Vi gør ét – og vil gerne noget andet. Det er udfordringen for Danmark ved 2020’ernes start