6. januar 2023  |   Branchenyt  |   Marked

2022 – bedre end 2020!

2022 blev trods krig og krise næstbedste år nogen sinde for salg af hvidevarer.

Marked
6. januar 2023  |   af Henrik Egede

2022 blev et særdeles fornuftigt år for salget af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater. Året, som var præget af krig, kriser og pessimisme hos forbrugerne, blev faktisk næstbedste salgsår nogensinde.

Det viser tal fra APPLiA Danmarks markedsdata, som i styk og værdi måler antal produkter sat på markedet af producenter og importører.

Forventningerne til 2022 var på forhånd usikre – og med Ruslands invasion af Ukraine i februar fik pessimismen yderligere et tryk nedad.

Alligevel viser APPLiAs tal, år-til-dato november 2022-november 2021, at forbrugerne har været rimelig trofaste og fortsat fornyr hjemmene med energieffektive hvidevarer.

2022 er næstbedste salgsår nogensinde for hvidevarer i Danmark – og dermed bedre end både 2020 og 2019, det sidste “normale” år for krig og pandemi.

Konkret er det samlede salg i 2022 2% bedre end i 2020. Der er solgt lidt færre styk. Til gengæld er værdien af det samlede salg lidt større.

2022 er 6,5% bedre end 2019. Rekordåret 2021 kan vi her se bort fra, da omstændighederne var helt specielle: forbrugerne var hjemme, med indefrosne feriepenge klar til forbrug og uden de store muligheder for at gå på restaurant, rejse mv. 2022 ligger 6% under 2021.

Skulle man nævne enkelte produkter, er især indbygningsprodukterne i vækst. Indbyggede køl-fryseskabe har en vækst på 13% i forhold til 2021, indbyggede kogeplader en vækst på 6%. Opvaskemaskiner sælger 4% mere, mens de store “amerikaner-køleskabe” vokser med 2%.

Mens hvidevarerne har pænt salg, er APPLiAs tal for små elektriske husholdningsapparater mindre positive. Efter næsten 15 års ubrudt vækst er 2022 negativ for disse produkter – støvsugere, strygejern, kaffemaskiner, alt til køkkenbordet.

Vore tal er i år her ikke valide på grund af ændringer i medlemskredsen, men justeret for dette synes produktgruppen at have haft et fald i salget på op til 25 %.

forbrugeradfærd
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Black Friday blev ikke så sort endda
Man møder meget sortsyn for tiden, men Black Friday er stadig et vigtigt lyspunkt for salget af hvidevarer og elektronik i Danmark.

Forbrugerne: holdbarhed vigtigst
Produktet skal holde længe - og så må det godt spare energi. Forbrugerne prioriterer dette - og vil have en at tale personligt med ved køb.

“Smart” er folkeeje
De fleste kender i dag til smart-funktionalitet - og de færreste er villige til at betale ekstra for det.

Nilfisk fastholder vækst
I andet kvartal af 2022 øgede Nilfisk omsætningen, og sidst i kvartalet var ordreindgangen den højeste nogensinde.

IFA igen
Ready, steady, show! Efter to års pause er IFA tilbage igen.

BSH melder vækst over hele linjen
Hvidvare-nyt var med, da den tyske gigant BSH i foråret inviterede verdenspressen til virtuelt pressemøde. Det kom i høj grad til at handle om vækst og bæredygtighed.

Markedet har lagt sig – og dog…
Afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparter har i første kvartal af 2022 igen lagt sig på et mere normalt niveau i forhold til rekordåret 2021.

Witt runder en milliard i omsætning
Succeshistorien fra Herning fortsætter med nyt rekordregnskab og massive investeringer i flere medarbejdere, nyt værksted, testcenter – og en kuppelformet gourmet-restaurant!

At flashe rengøringen
Rent skal der være. Men også rengøring har sine trends og sine modeluner.

Dome & Domæne
Innovation? Det er der da ikke meget af inden for hvidevarebranchen ...?

Acceleration
For nylig hørte jeg en forsker sige, at vi nu lever i "accelerationssamfundet".